8 december, Nieuwolda
Vandaag is er een debutante stek voor de 3e winterwedstrijd gekozen. We gingen vissen aan het Termunterzijldiep in het centrum van Nieuwolda. De laatste weken kwamen hier goede vangstberichten vandaan, van met name grote voorn en kolblei, waarschijnlijk via het ‘nieuwe kanaal’ afkomstig uit de Blauwe Stad. Dus werd er een wedstrijdvergunning aangevraagd, en konden we met 9 man op pad.
De stekken werden uitgezocht langs de Esdoornstraat, waar we nog enigszins in de luwte zaten gezien de voorspellingen een west 6 met veel buien was. Tijdens het opbouwen en peilen hadden we een harde stroming naar links, maar bij het startsignaal stond het ineens volledig stil. De windvlagen en miezerige regen maakte het lastig om met de lange stok te vissen, dus de meesten kozen voor een afstand van 4 tot 6 delen, op het circa 15 meter brede kanaaltje.
Iedereen begon vrij vlot was mooie vissen te vangen, en de stroming trok weer aan, alleen ging het de rest van de morgen naar rechts. Een enkele dikke made of caster op de haak leverde mooie kolbleien en blieken op, terwijl aan de rechterkant van het parcours wat meer grotere voorn werd gevangen. Wel viel het op dat je een paar vissen kon vangen, en daarna werd het volledig stil, waarbij het leek of de vis even vertrokken was. Henk helemaal op rechts van het parcours, bleef de hele morgen redelijk doorvangen, waarbij de vissen ook iets zwaarder waren dan op bij de rest. Tegen het einde van de wedstrijd wist Erik nog een mooie snoekbaars te vangen, maar deze telt niet mee en werd keurig terug gezet. Het laatste half uur was de stroming er weer volledig uit, en werden de aanbeten ook een stuk minder.
Om kwart over 12 was het alweer stoppen en werden de natgeregende spullen weer in de auto geladen. Bij het wegen was iedereen enthousiast over de vangsten van vandaag. Henk wist voor de 3e keer op rij de winst naar zich toe te halen met 82 mooie vissen, die samen 15.450 gram wogen. Jeroen viste vandaag een 2, vanaf de linker kopstek met 11.820 gram. De 3e plaats was voor Richard met een vangst van 10.070 gram midden in het parcours. Al met al weer een geslaagde wedstrijd, waarin dik 79 kilo aan mooie vissen werd gevangen. Volgende wedstrijd staat gepland voor 5 januari in het volgend jaar.
      
 

24 november, Leek
Vandaag maar weer eens naar het haventje bij Nienoord in Leek voor de 2e wedstrijd. Sinterklaas was een week eerder al aangekomen, dus de aankomst van de stoomboot zouden we geen last van hebben deze keer. Met 10 deelnemers was er wel weer interesse om eens een mooi vrachtje vis te vangen. In tegenstelling tot de meeste keren stroomde de uitlaat deze keer niet, en werden de stekken rondom het hele haventje benut. Een paar graden boven het vriespunt en een matig oostenwindje maakten het wel fris, maar dat hoort bij het vissen in de wintermaanden.
Direct vanaf het begin werd er vis gevangen, waarbij de eersten al in de netten lagen terwijl anderen nog aan het voeren waren, dus gingen we er maar eens goed voor zitten. Mooie blieken en voorns werden er binnengehaald, meest op maden of pinkies. Maar ook vandaag deed de “spaghetti” het weer goed, het kunstaas waardoor je sneller kan vissen omdat de haak niet steeds opnieuw beaast hoeft te worden. Iedereen ving eigenlijk wel mooie vissen, alleen leek het of de voorns niet op alle stekken aanwezig waren, en sommigen het moesten doen met blieken die gemiddeld minder wegen. Toen we na 3 en half uur moesten stoppen, was de morgen voorbij gevlogen en ieder was best tevreden met de vangst. De weging moest alleen nog even bepalen hoe de eindstand was.
Henk was vandaag wederom winnaar met 9690 gram, waarbij zijn teller op dik 120 stuks stond, de vangst bestond voor een groot deel uit voorns. Richard scoorde een 2 met 8670 gram, bijna alles gevangen op rode deeg. Plaats 3 was voor Jeroen met 6410 gram. De totale vangst was bijna 61 kilo, wat zeker niet slecht is. Volgende wedstrijd 8 december as.