Zomercompetitie 2018

 

28 april, Pekel Aa
Onze 2e wedstrijd gingen we vissen in de Pekel Aa, op het mooie traject langs de Zijlweg Oudeschans. Met 14 mannen togen we richting Oost-Groningen, alleen Bart had schijnbaar zin om wat langer te liggen en kwam later nadat hij gealarmeerd was door een telefoontje van Henk.
Bij het water werden de steknummers uitgezet op het achterste deel van het parcours, konden we loten en daarna de spullen het dijkje oversjouwen naar onze stekken. Tijdens de voorbereiding was Bart ook gearriveerd en om kwart over 8 konden we beginnen.
De afgelopen weken waren de vissen overal in paaistemming door het prachtige voorjaarsweer, dus was het maar weer afwachten of ze wel bijtlustig zouden zijn. Zowel feeders, pickers als vaste stokken werden weer ingezet. Al redelijk snel werden er wat kleine visjes gevangen, maar echt goed leek het niet bij iedereen te worden. Waarschijnlijk was de vis nog vooral bezig met het zorgen voor nageslacht en hadden ze weinig belang bij het aangeboden aas. Diegene die dikke vissen wist te vangen, deden dat in een klein momentje. Zo ving Henk 7 brasems in 7 minuten tegen de stenen aan de overkant, waarna het weer net zo stil was als daarvoor. Duidelijk was dat de grotere vissen nog in groepjes achter elkaar aan joegen. Kwamen ze op je voerstek, dan was het zaak de weinige aanbeten snel te verzilveren voordat ze weer verder waren gezwommen.
Robert wist nog een mooie, onlangs uitgezette, spiegelkarper van circa 3 kilo te vangen, en direct erna haakte hij er weer eentje, maar verspeelde deze helaas. Qua weersomstandigheden was het prima toeven, met een graadje of 16 en een licht briesje in de rug. Om kwart voor 1 was het weer einde wedstrijd en konden we de vangsten gaan wegen.
In de A-klasse was de winst voor Robert met een vangst van 15890 gram vanaf stek 1. Jeroen viste ook weer sterk op stek 6 en wist 13560 gram te vangen. Op gepaste afstand viste Geert 3 punten met 4320 gram op stek 3.
In de B-klasse was Henk niet bij te houden door de rest, hij kon 13470 gram in de weegschaal leggen en pakte de zege op steknummer 12. Op plaats 2 kwam Jan Roelf met 5870 gram vanaf stek 10. De 3e plaats was voor Jan Meerman met 1720 gram op stek 11.
Het was een wedstrijd met een paar uitschieters, maar voor de rest maar zeer matig. De feedervissers hadden de juiste keus gemaakt, want de grootste vissen werden tegen de overkant gevangen. Jan Roelf ving nog wel de zwaarste voorn tot nu toe, deze woog 540 gram.
Volgende wedstrijd is op 19 mei in de zwaaikom van het kanaal Veendam-Mussel aan de Jan Kokweg te Veendam.

   

14 april, Hoendiep
Voor onze 1e wedstrijd van de zomercompetitie hadden we het Hoendiep op het programma staan, waarvoor we een vergunning kregen voor het gedeelte nabij de Poffert onder de rook van Hoogkerk. Dit was de eerste keer dat we er met ons cluppie naar toe gingen, en de verwachtingen waren redelijk hoog gespannen, gezien de verhalen over grote brasems, zo tegen de paaitijd. Tot nu toe hadden we een koud en nat voorjaar gehad, alleen waren de temperaturen afgelopen week iets aangenamer. Ook vandaag zou het zonnig worden, weinig wind en een graad of 16.
Om kwart over 8 waren alle 13 deelnemers klaar en gaf Jan het startschot voor het zomerseizoen. De meesten visten vandaag met de vaste stok, of met een pickertje op het 18 meter brede kanaaltje. Er was een lichte bries vanuit het westen, die zorgde voor een stevige bovenstroom, maar ook voor frisse omstandigheden. Het zou een aangename dag worden, maar de wind maakte het gewoon koud deze morgen.
De vissen gaven echter wel thuis, en al snel werden de eerste blieken, bleien en brasems gevangen. Zowel op de stok, als met de picker tegen de overkant kwam de vangst op gang. Opvallend was ook het aantal lijnzwemmers, een teken dat de vis er wel was maar niet allemaal even vlot aan het eten sloegen. Voorzichtig was aas brengen, en met redelijk klein aas vissen leek de beste methode te zijn vandaag. De dikste vissen werden gevangen op het ondiepe tegen de overkant, in het midden waren ze meestal wat kleiner van stuk.
Een aantal van de deelnemers wist echt grote platten te vangen, op kop had Geert er al snel een paar van 2kg+, maar ook Jaap, Bart en Jeroen wisten, verderop het parcours, een aantal van deze echte bonusvissen te vangen. Dit waren dus de befaamde grote vissen van dit kleine water, brasems van rond de 3 kilo. Eingelijk vermaakte iedereen zich prima deze morgen, enig minpuntje was dat het toch behoorlijk fris bleef. Om kwart over 12 moesten we stoppen, opbergen en konden we de vangsten gaan wegen.
Op kopstek nummer 1 deed Geert vandaag goede zaken door 17.470 gram te vangen, hiermee was hij winnaar van de A-klasse en had hij het hoogste daggewicht te pakken. Geert ving de grootste brasems met de picker, en met de stok op 9 meter wat kleinere. Plaats 2 in de A-klasse was voor Jeroen met 14.980 gram, alles gevangen met de feeder op stek 9. Bart viste zich met een aantal mooie vissen naar plaats 3 met een vangst van 10.360 gram vanaf stek 8.
In de B-klasse ging de winst naar Jaap, hij wist 13.120 gram te vangen op stek 4. Hendrik (S) viste zich op stek 7 naar een 2e plaats met 6.560 gram. Op plaats 3 eindigde Jan Roelf met 6.000 gram vanaf stek 10. Met een totale vangst van ruim 96 kilo mogen we spreken van een geslaagde competitie start. De zwaarste brasem werd gevangen door Bart en woog 3120 gram.